diumenge, 28 de febrer del 2010

EMPLEABILITAT A LLARG TERMINI

Empleabilitat a llarg termini: repte o fal·làcia



En un món canviant, i canviant tant depresa com ens ho permet la nostra pròpia ment, la verdadera clau per mantindre l'empleabilitat a llarg termini passa indefectiblement per introduir-nos en un procés de formació continua que faça de l'aprendre a aprendre la primera de les seues regles. No es tracta doncs de voler romandre en un mateix lloc de treball, ni tan sols en una mateixa empresa, per temps indefinit. Més bé volem dir l'acció de mantindre el nostre valor competitiu en un mercat, el laboral, no sols altament competitiu sinó també molt inestable. Aquelles titulacions que hui són altament demandades per aquell mercat, demà o demà passat no ho seran, bé per canvis tecnològics, bé per saturació del mercat, bé per canvi de necessitats, ...



Les organitzacions canvien, i ho fan les empreses i els seus sistemes productius i les seues polítiques estratègiques. Es per aquest motiu que defendré com a clau d'empleabilitat en un llarg termini de temps l'adequació permanent del bagatge competencial. Tot allò que podem, sabem i volem fer, com a conseqüència del nostre coneixement, de les nostres habilitats i de les nostres actituds, tot això són les competències. S'hagen aprés on s'hagen aprés. Mantindre'ls actualitzades, en ple ús i, sobretot, compassades a les tendències laborals de cada moment, serà el nostre repte.



Nogensmenys, caldrà en convenir que unes determinades competències, de les anomenades transversals, hem de disposar d'elles i, si més no, ampliar-les i millorar-les. La competència de tindre una visió global del negoci és una d'elles. Es tracta de ser capaç de poder contemplar tota la cadena de valor de l'empresa, no soles el que passa a dintre d'ella sinó també incloent-hi els proveïdors, els clients i, fins i tot, la competència. Aquest enfocament de l'empresa, i nosaltres a dins d'ella, reforçarà altres competències essencials. Per exemple, desenvolupar un pensament global i nogensmenys una actuació local. Hui, en un món globalitzat que permet en temps real operar en diverses parts d'ell, ens possibilita conèixer i actuar simultàniament en espais físicament molt distants; hui, doncs, l'activitat continua sent localitzada, adaptada a les necessitats d'un entorn concret i d'uns esser humans culturalment diferencials.



En conseqüència, caldrà que cadascun de nosaltres partim d'una formació base el més àmplia possible; i que aquesta l'anem ampliant i desenvolupant. Una formació, unes competències generals, transversals, d'aplicació sobre diversos sector i tipus d'organització i, al temps, germen i sement, basament d'altres més menys generals. Capacitats multilingüístiques, capacitats de lideratge, capacitats emocionals, capacitats organitzatives, o capacitats tecnològiques bàsiques, són algunes de les quals a ningú hauria de faltar-ne.