dijous, 27 de gener del 2011

DECLARACIÓ DE L'EFPA SOBRE SANITAT

PEL SEU INTERÉS REPRODUÏM LA DECLARACIÓ REALITZADA PER LA FEDERACIÓ EUROPEA D'ASSOCIACIONS DE PSICÒLEGS SOBRE LES POLÍTIQUES DE SALUT DINS DEL FORO EUROPEU.

Este manifest representa el punt de vista en matèria de salut de la Federació Europea d'associacions de Psicòlegs. Constituïx la base de la postura adoptada per l'EFPA en relació al desenrotllament i a la implementació de polítiques sanitàries en el marc de la Unió Europea.

1. La salut forma part de la vida.

Com a part de la vida humana, la salut està íntimament relacionada amb el benestar, l'exercici creatiu i productiu, i la participació en la societat. Estes relacions han de tindre's en compte en l'àmbit de la investigació sanitària i de la promoció de la salut. La salut no pot entendre's de manera aïllada.

2. La salut depén del comportament.

La salut, inclosa la salut mental, es troba en continu canvi, a causa de la seua interrelació més o menys dependent amb la genètica, l'exposició a condicions ambientals, els esdeveniments vitals, la personalitat i la participació activa (individual i social). El comportament influïx en la salut de molt diverses maneres: pot danyar, forçar o esgotar a la persona, però al mateix temps també pot protegir, enfortir i facilitar la recuperació de l'individu.

3. Les persones poden prendre el control de la seua pròpia salut.

Observar i controlar la nostra pròpia salut és una responsabilitat de cada individu, i moltes persones poden establir accions –Individual i col•lectivament- per a previndre activament o recuperar-se de la seua malaltia, mantindre's en un estat de salut adequat o amortir l'impacte que les malalties cròniques poden tindre sobre les seues vides. L'educació en salut pot ajudar a fer que les persones aconseguixen estes metes pel seu compte, però tant els cuidadors informals com els professionals de la salut poden proporcionar-los el suport i l'ajuda necessàries.

4. Els psicòlegs són experts en salut.

La Psicologia, com a ciència del pensament, l'emoció i la conducta humana, proporciona una sèrie de coneixements sobre les causes i el desenrotllament de la salut i de la malaltia, que són complementaris als de les ciències mèdiques. Este coneixement especialitzat possibilita als psicòlegs desenrotllar diferents vies per a la promoció de la salut. El coneixement psicològic permet identificar les condicions favorables per a aconseguir un bon estat de salut, realitzar avaluacions fiables de la salut física i mental (nivell d'estrés, ansietat i depressió), així com de les conseqüències psicològiques de la presència de malalties cròniques, contribuir a l'educació en salut i al desenrotllament d'habilitats d'autoobservació i autocontrol, millorar la motivació per a l'autoatenció, promoure l'evitació de conductes de risc per a la salut, recolzar el canvi de conductes per a superar l'abús o dependència a determinades substàncies o estils de vida perjudicials, i proporcionar tractaments psicoterapeúticos i consell psicològic (counseling).

5. Paper del psicòleg.

Els psicòlegs poden exercir 5 tipus de funcions. En primer lloc, constituïxen un important grup de professionals sanitaris. Per mitjà de l'ús de mètodes diagnòstics, educatius i terapeúticos, els psicòlegs realitzen servicis essencials en Atenció Primària, en atenció especialitzada -general i de salut mental-, així com en rehabilitació. Pel fet que estan qualificats per a treballar de manera autònoma, els psicòlegs poden col•laborar junt amb altres professionals de la salut i també reforçar el treball que estos realitzen, amb l'objectiu d'aconseguir els millors resultats terapeúticos (per exemple, millorar l'adherència al tractament farmacològic). En segon lloc, els psicòlegs del treball i les organitzacions especialitzats en l'atenció de la salut poden ajudar a la creació d'organitzacions d'atenció sanitària més eficaç i a millorar la qualitat del treball que realitzen els professionals de la salut. En tercer lloc, els psicòlegs que treballen fora de l'àmbit sanitari, -ex. psicòlegs educatius, psicòlegs del treball i les organitzacions, psicòlegs comunitaris-, realitzen un inestimable paper en l'àmbit de la salut, per mitjà de la detecció primerenca de problemes que poden tindre un important impacte sobre la salut de la persona a llarg termini, el desenrotllament de campanyes de conscienciació en salut i estils de vida saludables, i la creació de condicions vitals i laborals segures i promotores d'una millora de l'estat de salut. En Quart lloc, tots els psicòlegs independentment de la seua especialitat poden reconéixer les amenaces a la pròpia salut humana i ajudar a previndre i eliminar les dites amenaces. En quint lloc, els psicòlegs poden, basant-se en el seu coneixement especialitzat, ajudar a desenrotllar i implementar polítiques de promoció de la salut eficaç.

6. Psicologia i salut a Europa.

Els psicòlegs estan adequadament preparats a nivell professional per a treballar amb grups de diferents cultures, llengües i procedència, dins i fora de les fronteres nacionals. Els psicòlegs estan subjectes als estàndards de qualificació (EuroPsy) que garantixen que compten amb la qualitat imprescindible per a exercir dins del marc europeu.

Declaració de l'EFPA en nom dels membres representants de les associacions Nacionals de Psicologia de 35 països europeus – Setembre del 2010